perjantai 6. syyskuuta 2013

Kotoa tuottavampiin töihinkö?

Ajankohtaiseen asiaan, hallituksen kaavailemaan kotihoidontuen jakamiseen liittyen arkistoista tuli vastaan Aamulehden uutinen parin vuoden takaa. Sen mukaan "kotiäidit paiskivat niin paljon töitä, että kaikki mahdolliset ylityörajat paukkuisivat, jos kotityöt katsottaisiin oikeiksi töiksi." Tästäkö hallituksen suunnitelmissakin on kyse - eivätkö kotityöt ole sen mielestä oikeita töitä?

Aamulehden uutinen perustuu brittilehti Daily Mailin uutiseen. Uutinen on kirjoitettu matkapuhelinyhtiö Threen kyselyn pohjalta, johon vastasi 3.000 brittinaista.

Mitä ihmeen kotitöitä?

Daily Mailin mukaan kyselyyn vastanneiden kotiäitien ajasta suurin osa menee siivoamiseen ja ruuanlaittoon, keskimäärin 1 tunti ja 9 minuuttia päivässä. Käytännössä allergisen lapsen äitinä tiedän, että vähintään tuo tunti kuluu jo ruuanlaittoon.

Edelleen uutisen mukaan minuutteja kuluu yllättäviin asioihin: sekä lapsen pukeminen ja valmistelu päivähoitoon tai kouluun vie lähes tunnin - samoin kuin lapsen nukuttaminen, johon haastatelluilla kuluu keskimäärin 55 minuuttia. Suuritarpeisen lapsen äitinä tämä tieto kieltämättä hieman lohduttaa!

Siivoamiseen lasten jälkien ja pyykinpesun osalta menee joka päivä yli 2 tuntia.

Jatkuva unenpuute

Aamulehden mukaan "erityisen rankkaa kotiäitiydestä tekee jatkuva unenpuute" - seikka, jonka valitettavasti moni voi allekirjoittaa. Kyselyn mukaan kolmasosa äideistä nukkuu alle kuusi tuntia yössä.

Pahimman valvomiskierteen ollessa päällä ajattelin itse, kuinka nukkumisen estämistä käytetään jopa kidutuskeinona. Silti univelkaan ei vieläkään suhtauduta yhteiskunnassa sillä vakavuudella, joka sille kuuluisi!

Kuuluisaa omaa aikaa

Entä sitten sitä omaa aikaa, jääkö sitä? Kyselyyn vastanneista äideistä 83 prosentilla on omaa aikaa päivittäin alle tunti.

Vain kuudesosa on tyytyväinen näin kuluttavaan elämään. Äidit eivät kuitenkaan ole arkielämäänsä luksusta vailla, vaan pieniä parannuksia. Yli puolet olisi tyytyväisempi elämäänsä jo, jos heillä olisi päivittäin tunti enemmän omaa aikaa.


Työtä vuorotta

Daily Mail kirjoittaa, että kotitöissä olevat vanhemmat tekevät yli 70-tuntisia viikkoja, ilman palkkaa ja lomia. Lehden laskelmien mukaan työstä kuuluisi tulla vähintään 40.000 euron palkka vuodessa. Suurelta kuulostavasta summasta huolimatta tuntiansio jäisi vaatimattomaksi pitkien työpäivien vuoksi.

Vertailun vuoksi: nykyinen kotihoidontuen hoitorahan osuus on Kelan mukaan 336,67 euroa kuukaudessa yhdestä alle 3-vuotiaasta lapsesta ja muista alle 3-vuotiaista lapsista 100,79 euroa kuukaudessa kustakin. Yli 3-vuotiaista alle kouluikäisistä lapsista hoitoraha on 64,77 euroa kuukaudessa kustakin.

Mahdolliseen hoitolisään vaikuttavat perheen koko ja bruttotulot. Kuntalisää saattavat jotkin kunnat maksaa, joskin useissa kunnissa sen poistamisesta tapellaan tasaiseen tahtiin.

Yksilapsisessa perheessä kotihoidontuen hoitoraha on siis vuositasolla 777-4.040 euroa ja kaksilapsisessa 4.817-5.250 euroa. Lapsia Suomessa lie perheessä keskimäärin hieman yli kaksi. Useamman lapsen kotihoidontuki ei järin paljon perheen kassaa kartuta - ja nyt sekin oltaisiin monessa perheessä jakamassa käytännössä kahtia, siis puolittamassa.

Kotihoidontuki jaettava?

Perheet eivät ole samanlaisia, perheiden toimeentulo ja talous vaihtelee - ylhäältä päin on mahdotonta sanella, miten puolisoiden tulisi kotihoidontuki jakaa ja käyttää.

Toisaalta myöskin huudetaan perheiden vastuuta lasten kasvatuksessa ja sanotaan, ettei kasvatusvastuuta voi sysätä yhteiskunnalle ja kouluille. Miten vanhemmat kasvattavat pienet lapsensa, jos he eivät itse saa päättää edes siitä, kumpi vanhemmista lapsia kotona hoitaa?

Adressi kotihoidontuen jakamista vastaan ja perheiden päätäntävallan puolesta löytyy Adressit.comista. Käy allekirjoittamassa!


Viitteet

Aamulehti 21.07.2011. Kotiäidit paiskivat jopa 70 tunnin työviikkoa - katso mihin aika kuluu.
Adressit.com 06.09.2013. Kotihoidontuen jakaminen perheiden päätettäväksi.
Adressit.com / Kommentit 06.09.2013. Kotihoidontuen jakaminen perheiden päätettäväksi / Kommentit.
Daily Mail 21.07.2011. Mums devote 70 hours a week to the chores (and should earn £37,000 for it)
Kela.fi 06.09.2013. Kotihoidon tuen määrä.
.

Ei kommentteja: