lauantai 3. huhtikuuta 2010

Vauvojen vessahätäviestintä

Vauvat olivat vaipattomia vielä 40-luvulla. Pari vuosikymmentä myöhemmin alettiin kuitenkin kuvitella, että varhainen siisteyskasvatus olisi jotenkin tuhoisaa vauvan psyykkiselle ja fyysiselle kehitykselle.

Onneksi VVV eli vauvojen vessahätäviestintä pääsee leviämään takaisin moderneihin länsimaihin internetin välityksellä. VVV on vauvalähtöistä viestintää ja perustuu vuorovaikutukseen vauvan ja hänen hoitajansa, esimerkiksi äidin välillä.

Materiaalisesti VVV:tä tukevat esim. kestovaipat kertakäyttövaippojen sijaan, avovaipat sänkyä varten ja Baby Björnin "Little Potty", joka kulkee Suomessa Keija-potan nimellä. Potta toimii taaperolla paljon paremmin kuin tavallinen potta, koska se on matalampi ja tukevampi. Lapsen on helpompi kiivetä siihen ja sen lisäksi lapsi istuu siinä anatomisesti oikeammassa asennossa verrattuna tavanomaisiin korkeisiin pottiin.

Tunnetuin ja vanhin vauvojen vessahätäviestinnästä kirjoitettu kirja lienee seuraava:
  • Bauer, Ingrid. Diaper Free! The Gentle Wisdom of Natural Infant Hygiene. Natural Wisdom Press.
Bauer kirjoittaa lämpimästi ja elämänläheisesti. Hän yhdistää VVV:n yleisesti vaistovanhemmuuteen ja kertoo myös muista siihen liittyvistä omakohtaisista valinnoistaan.

Toinen usein mainittu VVV-teos on seuraava:
  • Boucke, Laurie. Infant Potty Training. White-Boucke Publishing.
Boucken kirjassa VVV selitetään teoriana erittäin asiallisesti. Kirjan parhaaseen antiin kuuluu sen korostaminen, että vahingot ja heikon viestinnän kaudet ovat VVV:ssä väistämättömiä. Kirja sisältää myös käytännön vinkkejä esimerkiksi sopivan potan valinnasta. Kirjan lopussa kuvataan laajasti kertomuksia vaipattomuudesta monessa eri kulttuurissa ja siinä annetaan myös lääkärien VVV:tä puoltavia lausuntoja. Teos on saatavana myös saksankielisenä.

Seuraava teos on saatavilla ilmeisesti ainoastaan saksaksi:
  • Lindmayer, Lini. Windelfrei? So geht's! Natürliche Säuglingspflege - Begleiten der frühkindlichen Entwicklung durch Kommunikation durch Kommunikation und Körperkontakt.
Kirja korostaa vauvan ja aikuisen vuorovaikutusta. Osa teoksesta löytyy Google-teoshaulla.

Englanniksi vaipattomuudesta löytyy mm. nämä kirjat:
  • Gross-Loh, Christine. The Diaper Free Baby: The Natural Toilet Training Alternative.
  • Jackson, Deborah. Baby Wisdom. Hodder & Stoughton.
Suurin VVV-s-postilista on Yahoossa toimiva Elimination Communication , jonka kielenä on englanti. Englanninkielistä keskustelua löytyy netistä muutenkin paljon hakusanoilla "Elimination Communication".

Suomeksi VVV:stä ei vielä ole kirjoja. Paras suomenkielinen teksti aiheesta on luultavasti Katri Pääkkö-Matilaisen artikkeli, joka löytyy myös netistä:
Aiheesta on kirjoittanut myös Riikka Vuorijärvi, jonka artikkeli on myös netissä:
Suomenkielistä keskustelua VVV:stä käydään mm. vaipattomuusfoorumilla , josta saa infon lisäksi myös paljon vertaistukea. Lisäksi keskustelua löytyy mm. Kestovaippainfon sivuilta ja YSV-foorumilta.

Ei kommentteja: