torstai 23. lokakuuta 2008

Kirja-arvosteluja ja otteita teoksista

Alla linkkejä kirja-arvosteluihin ja/tai otteisiin aiemmin mainituista kirjoista.


Haslam, David (1987). Kun lapsi ei nuku. Opaskirja vanhemmille. Hämeenlinna: Karisto.
Erään listalaisen sanoin:

"Kirjassa on kaikkea mahdollista unesta, mutta vähemmän neuvoja mitä tehdä. Kirjailijan kokemuksena ja näkemyksensä on, että jotkut lapset yksinkertaisesti eivät nuku öitään rauhallisesti eivätkä nukahda itsekseen sänkyyn. Vanhemmat voivat kokeilla kaikkensa ja silti uniongelmat ovat ja pysyvät, kunnes aikanaan lapsi alkaa nukkua.

Me itse emme olleet vielä johdonmukaisesti, lempeästi ja sinnikkäästi edes yrittäneet muuttaa lapsemme tapoja, minkä vuoksi en heittänyt vielä kirvestä kaivoon. Mutta tuon kirjan lukeminen oli siinä suhteessa rohkaisevaa, että ajattelin: jos tämä nukutushomma ei toimi, niin sitten ei voi muuta kuin odottaa.

Minusta kirjoittajalla on hyvin lämpöinen ja inhimillinen suhtautuminen uniongelmiin ja uniongelmaisten vanhempiin. Tämä kirjoittaja ei lähde siitä, että kaikki lapset todellakin nukkuvat tai nukahtavat helposti."


Keltikangas-Järvinen, Liisa (2004). Temperamentti: ihmisen yksilöllisyys. Helsinki: WSOY.

Erään vertaistukiryhmän äidin ajatuksia kirjasta:

"On ollut lohdullista lukea painettuna sama, mitä itse on aiheesta pähkäillyt: esim. olipa temperamentti mikä hyvänsä, sen huonous tai hyvyys riippuu olosuhteista ja kulttuurin arvostuksista."


Keltikangas-Järvinen, Liisa (2008). Temperamentti, stressi ja elämänhallinta. Helsinki: WSOY.

Erään äidin mietteitä kirjasta:

"Oikein hyvä ja luettava kirja, jossa on paljon samaa asiaa kuin kirjailijan aiemmissa temperamentti-kirjoissa. Suuritarpeisen lapsen vanhemmille kirja tarjoaa erittäin hyviä näkökulmia stressin merkitykseen lapselle ja siihen, kuinka ottaa kasvatuskäytännöissä huomioon stressin aiheuttamisen välttäminen. Elämänhallinta pohjaa stressittömään lapsuuteen."


Kurcinka, Mary Sheedy (1998). Raising Your Spirited Child. A Guide for Parents Whose Child Is More Intense, Sensitive, Perceptive, Persistent, Energetic. Harper Perennial.

Sears, William M. D & Martha Sears R. N (2003). The Discipline Book. How to Have a Better-Behaved Child from Birth to Age Ten. Little, Brown & Company.

Ei kommentteja: